Pierwszy i jedyny na świecie likier z liści koki.
Połączenie starannie wyselekcjonowanych liści koki prosto z Boliwii, zebranych 2000m n.p.m. spośród 36 naturalnych składników botanicznych Ameryki Południowej, aby utworzyć wywar z charakterem.
W dzisiejszych czasach bale boliwijskich liści koki wysyłane są do Amsterdamu, gdzie poddawane są procesowi destylacji. Charakterystyczna ziołowa baza z pieprznym posmakiem, mieszana jest z innymi ziołami m.in.: guaraną i żeń szeniem, dzięki czemu smak staje się delikatniejszy i bardziej aromatyczny.
Zupełnie wyjątkowy jest zaś w Agwa de Bolivia tzw. efekt „agwabuzz”. Kiedy do likieru dodamy limonkę aktywującą pobudzające działanie liści koki, reakcja jest podobna, jak w przypadku żucia przez Indian liści koki lub picia herbaty z niej przyrządzanej. Wymiar ds. Przestępczości i Sprawiedliwości Światowej Organizacji Zdrowia ONZ zapewnia, że wszystkie badania prowadzone nad liśćmi koki dowodzą, iż ich użytkownicy nie wykazują klasycznych objawów uzależnienia typowych dla kokainy.
Guarana jest wyciągiem z nasion amazońskiego pnącza Paullina Cupana. W Ameryce Południowej wykorzystywana jest przez Indian, którzy rozgniatając guaranę razem z nasionami, mąką z manioku i wodą robią z niej pastę. Pasta jest rolowana do cylindrów, zasuszana, a następnie ścierana. Wiórki rozpuszcza się w gorącej wodzie, uzyskując w ten sposób napar zawierający około 5 % kofeiny.
Kofeina ma stymulujący wpływ na centralny układ nerwowy, serce, naczynia krwionośne i nerki. Swoim działaniem zmniejsza zmęczenie, zwiększa aktywność zmysłów oraz poprawia koncentrację. U niektórych osób może niestety wywołać negatywne skutki m.in.: nerwowość lub bezsenność.
Pochodzący z Chin żeń szeń otrzymywany jest z korzenia rośliny. Traktowany jako bardzo aromatyczny afrodyzjak o słodkawym posmaku.
© 2021 alkoholeswiataexquisite.pl | projekt i realizacja: