Najsłynniejsza gorzka wódka na świecie. Nazwa wódki pochodzi od miasta Angostura w Wenezueli, w którym została po raz pierwszy sporządzona w 1824 r. przez lekarza emigranta z Europy dra Siegerta.
W 1875 r. produkcja wódki została przeniesiona na Trinidad, gdzie jest produkowana nadal przez spadkobierców doktora.
Dzięki dobrze dobranemu składowi i właściwościom leczniczym (przeciwgorączkowe działanie kory chinowej) znalazła bardzo duże uznanie i stała się wzorcem wielu wódek żołądkowych.
W skład wódki wchodzą m.in.: kora angostury, kora chinowa, kłącze galangi, korzenie arcydzięgla, goryczki i imbiru oraz czerwone drzewo sandałowe, które nadaje wódce czerwonobrązowe zabarwienie.
Ilość ekstraktywnych składników w wódce jest znaczna, a zawartość cukru niewielka. Charakteryzuje go silny i wyrazisty smak – dlatego do koktajli należy go dodawać po kropli. Ma zapach przyjemny, ziołowo-korzenny, ale smak – chociaż zharmonizowany- jest intensywnie gorzki.
Wódka ta w zasadzie nie nadaje się do bezpośredniej konsumpcji wskutek zbyt dużej goryczy, ale jest niezbędna w każdym barze do aromatyzowania napojów mieszanych.
Najbardziej z nich ceniony tzw. “champagne cocktail”, zawiera dziewięć części szampana i jedną koniaku, które po zmieszaniu wlewa się na kostkę cukru nasączoną kilkoma kroplami Angostury.
© 2021 alkoholeswiataexquisite.pl | projekt i realizacja: