Edradour to najmniejsza tradycyjna destylarnia w Szkocji, która osiągnęła światową sławę. Firma została założona w 1825 roku i działa do dziś, będąc ostatnim bastionem Single Malt Whisky wytwarzanej w dużym stopniu ręcznie. Destylarnia szczyci się tym, że jej whisky posiadają aż 25 cech – aromatów i smaków – charakterystycznych dla Single Malt Scotch Whisky z regionu Highland.
Ballechin 10 yo to silnie torfowa (50 ppm), o naturalnym kolorze i bogatym dymnym charakterze whisky dojrzewająca w beczkach po bourbonie i sherry oloroso, która swą nazwę wzięła od zamkniętej w 1927 roku, sąsiadującej z Edradour, małej destylarni w Pertshire. Charakteryzuje ją świeży zapach torfu wzbogacony o aromaty sosny i waty cukrowej. W ustach syrop ziołowy. Końcówka wytrawna z nutami popiołu z cygar. Niefiltrowana na zimno.
© 2021 alkoholeswiataexquisite.pl | projekt i realizacja: