Niezwykle wyjątkowa amerykańska whiskey. Destylowana jest w gorzelni Jim Beam, w Clermont, w stanie Kentucky. Jej historia sięga 1796 roku, kiedy Master Distiller Basil Hayden złamał zasady produkcji bourbona i do zacieru oprócz kukurydzy dosypał sporą ilość żyta. Whiskey do dzisiaj produkowana jest w ten sposób i posiada najbardziej „żytni” aromat ze wszystkich bourbonów. Basil Hayden’s należy do kolekcji „Small batch whiskey”, stworzonej przez Bookera Noe, wnuka Jima Beama. Komponowana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych destylatów, starzonych w nowych beczkach przez co najmniej 8 lat.
Posiada aromat wyważony i lekko pikantny z nutami mięty pieprzowej, herbaty, miodu, imbiru, dębu, żyta i grejpfruta.
Smak bogaty z nutami czarnego pieprzu, miodu, skórki pomarańczy, mięty, siana, palonego dębu, imbiru i żyta.
Wytrawny finisz z nutami wanilii, chili i dębu.
© 2021 alkoholeswiataexquisite.pl | projekt i realizacja: