Przed finalnym blendowaniem master blender dodaje odrobinę cukru trzcinowego, dla wzmocnienia aromatów.
Diplomatico Reserva Exclusiva charakteryzuje się ciemno brązowym kolorem oraz aromatem drzewa sandałowego, świeżej skóry i kawy ekspresso. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, skórki pomarańczy, karmelu oraz syropu klonowego.
Destylarnia powstała w Wenezueli w 1959 roku u podnóża Andów , nieopodal parku narodowego Terepaima. Pobliskie plantacje trzciny cukrowej oraz 5 głębokich na 100 m studni były gwarancją stabilnego zaopatrzenia w surowce , potrzebne do produkcji rumu.
Część tzw. lekkich rumów destylowana jest podwójnie w kolumnach destylacyjnych, rumy cięższe destylowane są w miedzianych alembikach.
Do leżakowania rumów używa się zarówno beczek po bourbonie, po sherry jak i po whisky.
© 2021 alkoholeswiataexquisite.pl | projekt i realizacja: