Producent pierwszego w historii białego, przejrzystego, słodkiego wermutu. Maison Dolin znajduje się w Chambery u podnóża francuskich Alp. Jego historia sięga 1815 roku. Cała gama wermutów z Maison Dolin to znak jakości znany na całym świecie. Francuzi słyną przede wszystkim z wytrawnego wermutu, natomiast Dolin nie ma sobie równych w produkcji każdego rodzaju tego trunku.
Różnica między francuskim a włoskim wermutem polega na stopniu wytrawności i innej recepturze. Włoskie wermuty zawierają więcej cukru. Włosi to specjaliści od wermutów czerwonych a Francuzi – od białych, zwłaszcza wytrawnych.
Nieodzowny składnik takich koktajli jak Negroni i Manhattan. Aromaty suszonych śliwek, orzechów włoskich i trawy. Z czasem pikantne nuty pieprzu syczuańskiego… a następnie aromaty migdałów, cytrusów, gruszek, cynamonu z piernikiem, tytoniu, oregano i hizopu
© 2021 alkoholeswiataexquisite.pl | projekt i realizacja: