Jack Daniels Gold No.27 jest stworzony aby zaspokoić oczekiwania największych miłośników marki.
Ma wyjątkowo łagodny smak, który uzyskuje się w procesie podwójnej filtracji i dojrzewania w 2 różnych beczkach. Stąd też pojawia się w nazwie cyfra 2 przed doskonale rozpoznawalną siódemką.
Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, która jest podstawą dla Gold No. 27 dojrzewa w nowych beczkach z amerykańskiego białego dębu i przechodzi przez wyjątkowy proces filtracji zwany charcoal mellowing. Jest to pierwszy etap produkcji Gold No 27. Jak tylko nasz Master Distiller uzna, że alkohol w tych beczkach jest doskonały do spożycia, beczki te są wywożone z Destylarni i alkohol przelewany jest do beczek stworzonych z drzewa klonowego. Są one wytworzone w procesie intensywnego opalania. Wpływa on na słodycz whiskey, która czerpie aromaty i smak właśnie z beczki. Beczka z klonu wraz z Old No 7 w środku wraca do Destylarni, aby zostać poddana kolejnemu procesowi maturacji alkoholu. Proces wypalania tej beczki zdecydownie wpływa na bukiet smakowy whiskey.
Kiedy Jeff Arnett – nasz Master Distiller, uzna że alkohol idealnie nadaje się do spożycia i zaczerpnął z beczki wszystko co najlepsze, alkohol poddawany jest kolejnemu procesowi filtracji zwanemu charcoal mellowing – odbywa się on na chwilę przed butelkowaniem Gold No. 27.
Cały proces jest niesłychanie pracochłonny i wymaga zaangażowania czasu i nakładów finansowych. Dzięki niemu jednak nasza whiskey zyskuje wyjątkową łagodność i delikatność palety smakowej.
© 2021 alkoholeswiataexquisite.pl | projekt i realizacja: