Jägermeister (z niem. mistrz łowiectwa, mistrz polowania) to niemiecki likier ziołowo-korzenny o słodko-gorzkim smaku, zawierający 35% alkoholu. Recepturę otrzymywania opracował w 1934 po latach prób Curt Mast – myśliwy i gorzelnik. Otrzymywany jest w wyniku macerowania w spirytusie 56 ziół i przypraw korzennych, a dokładny skład tego popularnego likieru jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Proces macerowania, który prowadzony w dębowych beczkach, trwa około roku, następnie macerat jest filtrowany, rozcieńczany wodą i alkoholem oraz doprawiany karmelem. Według producenta trunek najlepiej smakuje schłodzony do -18°C. Logo wywodzi się z opowieści o Świętym Hubertusie, dzikim myśliwym, który miał wizję potężnego jelenia niosącego świecący krzyż między porożami. Ta wizja sprawiła, że zyskał większy szacunek dla przyrody, stając się w końcu patronem myśliwych. Curt Mast pomyślał, że ta historia idealnie pasuje do jego potężnego eliksiru i przyjął godło jelenia na cześć prawdziwego „Mistrza łowiectwa”. Wariant Jägermeister Scharf to pikantna wersja tego trunku. Oprócz tradycyjnych 56 ziół, zawiera dodatek imbiru i galangalu. „Scharf” dosłownie oznacza „ostry” w języku niemieckim. Trunek ten charakteryzuje przyjemny, ziołowy aromat. W smaku wyczuć można imbir, sosnę i pieprz, a także cytrusy i inne aromatyczne przyprawy.
© 2021 alkoholeswiataexquisite.pl | projekt i realizacja: