Limoncello wywodzi się z włoskiej Kampanii i obecnie ten włoski przysmak produkuje się głównie na południu Włoch, gdzie jest najcieplej i rosną najlepsze cytryny. Limoncello ma apetyczny, mocno żółty kolor oraz jest pełne smaków i aromatów lemoniady bez cukru oraz kandyzowanej, cytrusowej skórki z dosłownie delikatną kwaskowością, która ładnie wszystko równoważy. Dlatego limoncello wbrew pozorom nie jest kwaśne jak cytryna, a przyjemnie orzeźwiające. Limoncello ma w okolicach 30% alkoholu, lecz jest tak soczyste, że absolutnie nie czujemy tych procentów. Zatem jak się pije limoncello? Spokojnie może być podawane solo lub po posiłku, koniecznie mocno schłodzone.
Limoncello jest pyszne samo w sobie, ale doskonale sprawdza się w drinkach. Najpopularniejszym drinkiem na limoncello jest tzw. limoncello spritz. Wykonuje się go w podobny sposób jak aperol spritz.
© 2021 alkoholeswiataexquisite.pl | projekt i realizacja: