Gin Mare pochodzi z Katalonii. Powstał za sprawą dwóch braci, Marka i Manuela Ribot mających za sobą wiele dekad rodzinnego doświadczenia w produkcji ginu. Zapragnęli oni stworzyć gin jak najbardziej odzwierciedlający ducha Morza Śródziemnego, z użyciem lokalnych składników. Głównym botanikiem Gin Mare jest oliwka arbequina, nadająca słonawy posmak oraz lekko oleistą strukturę. Współgrają z nią klasyczne śródziemnomorskie zioła: włoska bazylia, grecki tymianek oraz turecki rozmaryn. Listę roślin uzupełniają: mieszanka suszonych skórek z cytryny oraz słodkich i gorzkich pomarańczy, ziarna kolendry, zielony kardamon oraz oczywiście jałowiec.
Destylacja Gin Mare odbywa się w małym miedzianym alembiku Florentine o pojemności 250l.
Destylarnia znajduje się w małej rybackiej wiosce Villanova w starym klasztorze, gdzie powstaje on nieprzerwanie od 2007 roku.