Mezcal Gusano Rojo

38% 0,7L

Gusano Rojo to numer jeden w sprzedaży mezcali w Meksyku. Jest to produkt ze 100% agawy produkowany w Oaxaca.Jego twórcą jest Jacobo Lozano Páez który zaplanował że w butelce mezcala skryje specjalny smak i aromat odzwierciedlający Meksyk.
Mezcal charakteryzuje się silniejszym od tequili aromatem i smakiem, ma też większą gęstość i mniejszą przejrzystość z powodu zawartych w nim związków glicerynowych. Tequila poddawana jest kilkakrotnej destylacji oraz procesom starzenia w dębowych beczkach. Robi się ją tylko z agawy błękitnej, zaś mezcal może być produkowany także w przydomowych gorzelniach z kilku gatunków agaw zielonych. Tequila jest trendy, mezcal pozostaje lokalną osobliwością. Głównie z powodu robaka.

Mały robaczek, żerujący na mięsistych liściach agawy, jest larwą motyla Hipopta agavis, w Meksyku znanego jako gusano. Są dwie odmiany maguey worms: czerwona – gusano rojo i biała lub złotawa – gusano de oro. Po zakończeniu fermentacji i destylacji uprażonych części agawy wrzuca się do mezcalu larwy tej gąsienicy, jeśli nie ulegną rozkładowi po tygodniu, można alkohol butelkować.
To, niestety, nie koniec udziału gusanos de maguey w procesie produkcji mezcalu. Te cienkie, dżdżownicowate robaki wkłada się do butelek (po 1-2 sztuki) w celu poświadczenia autentyczności alkoholu, wytwarzanego według starodawnych receptur. Tkwiące tam robale wywołują dylemat: zjeść czy nie zjeść, gdy już dostąpi się wtajemniczenia w akt konsumpcji egzotycznych trunków.

162,00 ZŁ

© 2021 alkoholeswiataexquisite.pl | projekt i realizacja: