Santísima Trinidad jest zrobiony z aguardiente, jak wszystkie rumy kubańskie. Daje to
rumowi bardziej agresywny charakter niż ten z innych miejsc świata. Jednak ten aguardiente jest
wyjątkowej jakości. Pochodzi z wyselekcjonowanej melasy i podlega długiemu procesowi
starzenia i dojrzewania. Czas nadaje rumowi bardziej delikatny i subtelny smak. Dlatego mówimy,
że Santísima Trinidad jest pierwszym gładkim rumem kubańskim.
W pierwszym etapie likier aguardiente leżakuje przez co najmniej 4 lata przed zmieszaniem. W
drugim etapie bazowe rumy leżakują w piwnicach przez 3, 7,15 lub 25 lat by
osiągnęły pożądany smak i aromat. Ten nowy, bardzo dojrzały rum, jest przechowywany ciągle w
tych samych beczkach. Aby uzyskać pełnię i głębię rumu o zaokrąglonym finiszu rumy trafiają
do trzeciej beczki gdzie uzyskują finalne połączenie.
© 2021 alkoholeswiataexquisite.pl | projekt i realizacja: