Wyśmienity rum z Gwatemali który produkowany jest ze zredukowanego do konsystencji miodu, soku z trzciny cukrowej. Leżakowanie odbywa się w wyjątkowym, zaadoptowanym od procesu „solera” systemie, stworzonym specjalnie do produkcji rumu Zacapa. Rum Zacapa 23 Y.O. dojrzewa kolejno w beczkach z białego dębu amerykańskiego, służących wcześniej do przechowywania whisky, opalanych beczkach z tegoż dębu, baryłkach po hiszpańskim Sherry Oloroso, a następnie w beczkach po winie z winnicy Pedro Ximeneza z Hiszpanii. Po spędzeniu od 6 do 23 lat w Quetzaltenango, trunek przewożony jest do stolicy Gwatemali, miasta Mixco w celu zabutelkowania, tutaj też na butelkę trafia opaska „petate” – wyplatana z liści trzciny cukrowej przez mieszkańców trzech lokalnych gmin, symbolizuje ona filozofię Majów o jedności i komplementarności Wszechświata.
Ten rum o ciemno brązowym kolorze bursztynu na podniebieniu posiada bogactwo smaków kawy, ananasa, rodzynek, suszonych fig i orzechów laskowych. Mocny, wyrazisty smak przypraw, wanilii, gałki muszkatołowej i nutą karmelu. Wykończenie długie i gładkie.
© 2021 alkoholeswiataexquisite.pl | projekt i realizacja: